If you ask me why I'll say
Cause Oscar Mayer has a way with BOLOGNA...
Składniki, 3 porcje:
• 200 g makaronu bucatini
• 500 g mielonego mięsa wołowego
• 400 g krojonych pomidorów z puszki
• 100 ml wina czerwonego
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka suszonej bazylii
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
• 100 g tartego parmezanu
• kilka listków świeżej bazylii
• 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w drobna kostkę, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę.
- Obsmażyć mięso na patelni pod przykryciem przez 15 min (od czasu do czasu zmieszać). Odlać tłuszcz.
- Doprawić pieprzem, solą, ziołami. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć 3 min.
- Wlać wino i pomidory. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 min.
- Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem oliwy.
- Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem mięsno-pomidorowym.
- Podawać posypany serem i udekorowany listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz