piątek, 11 maja 2012

Bucatini bolonese

Oh I love to eat it everyday
If you ask me why I'll say
Cause Oscar Mayer has a way with BOLOGNA...



Składniki, 3 porcje:
200 g makaronu bucatini
500 g mielonego mięsa wołowego
400 g krojonych pomidorów z puszki
100 ml wina czerwonego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
100 g tartego parmezanu
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:
  • Cebulę pokroić w drobna kostkę, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę.
  • Obsmażyć mięso na patelni pod przykryciem przez 15 min (od czasu do czasu zmieszać). Odlać tłuszcz.
  • Doprawić pieprzem, solą, ziołami. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć 3 min.
  • Wlać wino i pomidory. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 min.
  • Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem oliwy.
  • Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem mięsno-pomidorowym.
  • Podawać posypany serem i udekorowany listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz