krąży wokół mnie piękności śniadych rój...
Składniki, 12 sztuk:
• 100 ml oleju
• 2 jajka
• 250 g mąki
• 100 g cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 dojrzałe banany
• kawałki czekolady/toffi
Dodatki:
• bita śmietana
• mascarpone
• lukier
• kolorowe posypki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
- Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę.
- Do miski wlać olej, dodac jajka, ubijać do połączenia składników.
- Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier. Wymieszać.
- Do jajek połączonych z olejem dodać składniki sypkie, mieszać tylko do połączenia składników.
- Do ciasta dodać banany, zamieszać.
- Formę na 12 babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Każdą napełnić do połowy, wrzucić 3-4 kosteczki 5x5 mm czekolady lub krówek. Uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości, lub do pełna.
- Piec 20 min, po czym zostawić na 3 min w piekarniku.
- Muffiny można dekorować wedle własnej fantazji np. polać kolorowym lukrem lub posmarować mascarpone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz