to Cure It All...
Składniki, 3 porcje:
• 400 g piersi z kurczaka
• 100 ml jogurtu greckiego
• 1 łyżeczka startego imbiru, kminu rzymskiego, chilli, garam masala
• szczypta soli
• 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Sos:
• 500 g pomidorów krojonych w puszce
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki, garam masala
• 2 ząbki czosnku
• 3 łyżki mascarpone lub gęstej śmietany
Dodatki:
• jogurt grecki
• ryż
• chlebki naan
• świeża kolendra
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę ok. 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na jakiś czas do lodówki (im dłużej tym lepiej - od 30 min do kilkunastu godzin).
- Kurczaka wyjąć z marynaty, otrząsnąć z jej nadmiaru. Mięso usmażyć na patelni grillowej (po 2 min z każdej strony).
- W garnku roztopić masło. Dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać pomidory. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
- Dodać kurczaka i gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać mascarpone i wymieszać.
- Posypać porwaną kolendrą. Podawać z ryżem, jogurtem greckim, pieczywem.
- Uwagi - bardziej soczyste będzie obluzowane mięso z udek kurczaka; można zrezygnować z dodania do sosu śmietany i podać 3 łyżki jogurtu greckiego oddzielnie, danie jest bardziej wyraziste, ale odbiegające od oryginału...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz