wtorek, 27 marca 2012

Chili con carne

W Meksyku, w Meksyku ten zwyczaj
od czasów zamierzchłych już trwa
...


  Składniki, 3 porcje:
500 g mielonej wołowiny
100 g chorizo (opcjonalnie)
1/2 puszki krojonych pomidorów
400 g czerwonej fasoli “kidney”
1 czerwona papryka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)

Dodatki:
ryż
placki tortilli

Przygotowanie:
  • Chorizo, paprykę pozbawiona nasion i cebulę pokroić w kostkę.
  • Rozgrzać dużą patelnię teflonową. Podsmażyć chorizo, dodać cebulkę. Kiedy cebulka się zarumieni, zdjąć całość z patelni.
  • Na tej samej patelni obsmażyć wołowinę pod przykryciem przez 15 min (od czasu do czasu zmieszać). Odlać tłuszcz.
  • Do mięsa dodać chorizo z cebulką, pomidory, pokrojoną paprykę i doprawić solą, pieprzem, chilli, cynamonem, kuminem.
  • Przykryć i gotować przez 20 minut (aż papryka będzie prawie miękka). Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać fasolę i 3 minuty pogotować.
  • Podawać z białym ryżem/ plackami tortilli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz