od czasów zamierzchłych już trwa...
Składniki, 3 porcje:
• 500 g mielonej wołowiny
• 100 g chorizo (opcjonalnie)
• 1/2 puszki krojonych pomidorów
• 400 g czerwonej fasoli “kidney”
• 1 czerwona papryka
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczki chilli
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
Dodatki:
• ryż
• placki tortilli
Przygotowanie:
- Chorizo, paprykę pozbawiona nasion i cebulę pokroić w kostkę.
- Rozgrzać dużą patelnię teflonową. Podsmażyć chorizo, dodać cebulkę. Kiedy cebulka się zarumieni, zdjąć całość z patelni.
- Na tej samej patelni obsmażyć wołowinę pod przykryciem przez 15 min (od czasu do czasu zmieszać). Odlać tłuszcz.
- Do mięsa dodać chorizo z cebulką, pomidory, pokrojoną paprykę i doprawić solą, pieprzem, chilli, cynamonem, kuminem.
- Przykryć i gotować przez 20 minut (aż papryka będzie prawie miękka). Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać fasolę i 3 minuty pogotować.
- Podawać z białym ryżem/ plackami tortilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz